[...] Pory komórek nabłonkowych jelita cienkiego – dyfuzja „mniejszych” jonów (Na+) oraz przechodzenie wody. Wchłanianie przez komórki nabłonkowe produkty lipolizy są w nich ponownie składane w tłuszcze (resynteza). Zostają otoczone wraz z fosfolipidami i cholesterolem cienką warstwą białek (powstanie chylomikronów) i [...]
[...] roślin, spaliny samochodowe, pleśnie pokarmowe, (np. aflatoksyny) i grzyby trujące (np. amanita, Boletus). Truciznami wewnątrzustrojowymi (endogennymi) są niektóre własne produkty przemiany materii, toksyny bakteryjne, szkodliwe związki wytwarzane przez pasożyty i grzyby (np. Candida). C. Działanie przeciwrodnikowe (antyoksydacyjne). W zdrowym [...]
[...] wiadomo przy tym w jaki sposób mialyby one zostac wchloniete prze wieksze komórki ... mozliwe ze byly one wchlaniane wlasnie tylko po to, zeby usówaly z organizmów toksyczne produkty przemiany materii w postaci weglowodanów prpstych ... mozliwe ze dzialaly w wiekszych komórkach na zasadzie dzisiejszych organizmów symbiotycznych obecnych w [...]
[...] powodują, że może być wykorzystywany w sportach siłowo-wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-szybkościowych, ponieważ polepsza on ukrwienie mięśnia i usuwa szkodliwe produkty przemiany materii, które w największym stopniu wytwarzane są w czasie ekstremalnie długiego wysiłku. Mówiliśmy także o wzroście tzw. agresji treningowej. W [...]
[...] krwi wspomagając proces „oczyszczania” pracujących mięśni. W każdej komórce dochodzi do swoistej wymiany tlenu i składników odżywczych na dwutlenek węgla i szkodliwe produkty przemian metabolicznych, które organizm musi usunąć, a ze względu na zwiększony przepływ krwi taka wymian następuje szybciej dzięki czemu komórki tkanki mięśniowej [...]
[...] jest rozszerzanie naczyń krwionośnych. Dzięki temu w trakcie trwania wysiłku fizycznego do komórek mięśniowych łatwiej dostaję się tlen i substancje odżywcze a szkodliwe produkty przemiany materii m.in.: mleczany skuteczniej są usuwane. Ponadto tlenek azotu, przy współudziale ATP, wywołuje skurcz mięśni dzięki czemu poprawia wydajność [...]
[...] jest mniejsze niż przed dietą. Jeśli planujesz zmniejszać ilość aktywności fizycznej, rób to stopniowo. Skąd brać białka, tłuszcze i węglowodany? Podstawą diety powinny być produkty nieprzetworzone, jest to główne kryterium, jakim powinniśmy kierować się układając dietę. Źródła białka w diecie mięso chude i tłuste (drobiowe, wieprzowe, wołowe, [...]
[...] tkanki mięśniowej, a więc na treningu z obciążeniem, jak również treningu o charakterze interwałowym. Skąd brać białka, tłuszcze i węglowodany? Podstawą diety powinny być produkty nieprzetworzone, jest to główne kryterium, jakim powinniśmy kierować się układając dietę. Źródła białka w diecie mięso chude i tłuste (drobiowe, wieprzowe, wołowe, [...]
[...] szczerze, bez ukrywania podjadania. Nikt nie musi tego oglądać a nam się przyda takie zestawienie do analizy zwyczajów. W pierwszej kolejności staramy się wyeliminować produkty wysoko przetworzone. Jest to żywność poddana obróbce przemysłowej i często zawierająca dodatkowe składniki tj utwardzone tłuszcze roślinne, substancje zagęszczające [...]
[...] kaloryczną. Istotne jednak jest co tą nadwyżkę tworzy. Wiele osób zapytana o to co je na masie odpowie, że je dużo. Zwykle jednak wcale nie jest to dużo i nie są to te produkty, które faktycznie mogą wpłynąć na wzrost jakościowej masy ciała, bowiem zjedzenie dwóch kanapek więcej, albo dodanie batona czy koktajlu białkowego do diety nie [...]
Słusznie zauważyłaś, białko jest niezbędne podczas odchudzania, a jego wyższy udział w diecie sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej, przyspiesza tempo przemiany materii. Dzięki dostarczeniu odpowiedniej ilości białka w ciągu dnia, Twoje ciało staje się jędrne, a Twoje mięśnie szybciej się regenerują. Osobiście poleciłabym izolat białka [...]
[...] regulują gospodarkę cukrową, tłumią łaknienie oraz podnoszą termogenezę przez co szybciej tracimy zbędne kilogramy. Sprawdzonymi spalaczami i godnymi polecenia spalaczami są produkty spalacze o nazwie Redox. Na pierwszy ogień polecam Redox Extreme, a w kolejnej fazie redukcji, kiedy siły mamy nieco mniej, warto sięgnąć większą dawkę stymulantów, [...]
[...] istotny jest ujemny bilans kaloryczny. 200-300 kalorii poniżej dziennego zapotrzebowania energetycznego na początek wystarczy. Wyeliminuj z diety wysoko przetworzone produkty, słodycze, cukier, słodzone napoje. Bazuj głównie na pełnowartościowych produktach takich jak mięso, ryby, jaja, sery, nabiał, owoce i warzywa. Zadbaj o wyższy [...]
Oczywiście, że tak. Wszystkie wymienione przez Ciebie wyżej produkty należą do innej grupy suplementów diety. Dodam również, że w połączeniu działają jeszcze lepiej niż każdy z nich z osobna. Spalacz tkanki tłuszczowej ma za zadanie wspomóc i przyspieszyć proces redukcji tkanki tłuszczowej. Spalacz przyspiesza tempo przemiany materii, dodaje [...]
[...] 10. Wołowina zawiera witaminę B12. Witamina B12 jest niezbędna do produkcji czerwonych ciałek krwi; te krwinki dostarczają tlen do tkanki mięśni. Pomaga również przetworzyć produkty przemiany BCAA, zapewniając organizmowi energię. JAK UŁOŻYĆ SOBIE DIETĘ Wybór produktów spożywczych w naszej diecie jest bardzo często przypadkowy. Nie znając [...]
[...] dają schronienie jedynie nielicznej ilości flory bakteryjnej. W jelicie grubym każdy z rodzajów bakterii jest powstrzymywany przed nadmiernym wzrostem innego, a to chroni produkty uboczne i toksyny wytwarzane przez poszczególne rodzaje bakterii przed przeniknięciem w głąb organizmu. Żołądek i wierzchnie części jelit są również chronione przez [...]
[...] razem z ziemniakami, by mieć kłopoty trawienne. Na przetrawienie ziemniaka - potrzebne jest około 1 godz., natomiast mięsa od 3 do 7 godzin. Nie myślimy o tym, ze różne produkty żywnościowe są trawione różnym czasie. Masę energii, przeznaczonej na czynności życiowe i walkę z chorobami, organizm traci na próby strawienia obiadu składającego [...]
[...] zasobów paliwa - substancji odżywczych zgromadzonych "pod ręką" (w samych mięśniach), a także zapasów budowanych przez organizm. "Spaliny", czyli produkty uboczne pracy mięśni gromadzą się w nich i przeszkadzają w ich dalszej pracy. Dodatkowo pojawia się mechaniczne zniszczenie tkanki mięśniowej, które musi zostać [...]
[...] człowiekowi ok. 60 składników pokarmowych. Zostaną one prawidłowo wykorzystane tylko wówczas, gdy właściwie rozłożymy je w ciągu dnia. To, kiedy powinniśmy jeść konkretne produkty, zależy od wieku, stanu zdrowia i rodzaju wykonywanej pracy. Jest jednak wspólny mianownik dla wszystkich - najlepiej jeść 4-5 razy w ciągu dnia. Jeśli z jakichś [...]